Pagina's

donderdag 25 februari 2010

De didactische waarden van toegepaste hagiografie


Recent in het nieuws werd er gewag gemaakt van het doelmatig gebruik van een afbeelding van een rokende, bierdrikkende Christus in een oefenboek voor Indiaanse kinderen.
Deze boekjes werden gebruikt in het lager onderwijs in Shillong, hoofdstad van de staat Meghalaya. De uitgever uit Delhi, Skyline Publications, was verbaasd dat deze didactische uitgave op uitbundige protestacties van de christelijke gemeenschap. kon rekenen. Autoriteiten hebben de meeste kopies in beslag genomen. De Aarsbisschop van Shlong was verbouwereerd dat voor het uitbeelden van het woord 'Ikoon' een Christusfiguur werd getoond met een sigaret in de ene hand en een blikje bier in de andere.


Los van de meer dan eigenaardige reacties (ons geeft deze afbeelding een eerder rustgevende, vertrouwende indruk, als een prent van de sympathieke garagehouder van achter de hoek), zijn wij van mening dat de uitgever hierin een prachtig idee heeft gehad die voor het algemeen welzijn kan ontwikkeld worden. Zo zouden leesboeken wereldwijd een schat aan didactisch materiaal kunnen vinden in de voorstelling van het leven der heiligen. enkele voorbeelden.


Een Mariaprent met scheerkwast en ditto -mes kan gebruikt worden om de concepten 'opstaan', 'ochtendhygiëne', 'net voorkomen' uit te beelden, allemaal lovenswaardige rolmodellen om naar te leven.


Sint Maarten die de limbo danst kan verwijzen naar 'spel', 'animatie', 'plezier', waarbij de heiligen in het algemeen in deze prent komaf maken met het imago van negativiteit en lijden die ze reeds eeuwenlang meedragen.


De Heilige Nepomuk die een reddingsboei opblaast kan staan voor 'zwemmen', 'waterpret', 'veiligheid', en kan zeker dienen ter promotie van meer verantwoord gedrag in de buurt van rivieren en kanalen.De Heilige Franciscus van Assisi vertoond bij het nuttigen van een joint (let op de pupillen) voor 'chillen', 'relax', 'ontspanning', 'weekend', allemaal oeroude familiale waarden.


De Heilige Hieronymus met mikrofoon voor 'zang', 'concert', karaoke', enz. Plezier alom dus!


De Heilige Bernardus van Clairvaux met onnoembare borstel is een ludieke doch overduidelijk positieve verwijzing naar het begrip 'hygiëne' en helpt kinderen eraan te herinneren om zindelijk te worden.


De Heilige Benedict met ventilator voor de uitbeelding van 'warmte', 'zomer', 'hittegolf' of 'afkoelen'. Zie trouwens in deze prent hoe de zon, al is die handig om een boekje te lezen, zodanig veel warmte afgeeft dat de pilaren achter het personnage gesmolten zijn.


De Heilige Antonius met verschillende klederdrachten tenslotte (noteer de versie als nar bovenaan) kan volgende concepten uitbeelden: 'mode', 'design', 'paranoïde schizofrenie' en 'suicidale hallucinatie'.

Mies Verhelpchipper, Anacolutische Ikonoklast2 opmerkingen:

wim zei

dankbaar ben ik als genodigde en zijnde erelid van Eburoons Kapittel voor Patafisische Vorsing. Is het nu 'de' of 'het' Eburoons Kapittel voor 'Patafysische Vorsing

borsky zei

Het is 'een'.