Pagina's

zondag 7 juni 2009

Spiraaltrappen

Het zijn de wetten van de perspectief die ons, van onder naar boven kijkend of omgekeerd, zogenaamde 'spiraaltrappen' als spiralen laat interpreteren. De vorm indien van opzij bekeken is dat van een schroef. Doch elke optische illusie is evenwaardig aan de illusie van realiteit. Zoals Jarry het had over een muntstuk, die op zijn kant bekeek en diens ronde vorm betwistte. Wij zijn soms schatplichtig aan ingenieurs en andere fantasten in onze speurtocht naar gidouilles.Wereldvermaard zijn de ellenlange als uit een DNA-strengel opgebouwde tredes in de Sagrada Familia van Antoni Gaudi in Barcelona. Gaudi bleek trouwens vaker geboeid door imaginaire oplossingen, getuige zijn spel met perspectieven in de zuilen in het Parc Guell en het anker in de gevel van Casa Batllo. Wie langs deze trap naar beneden loopt ervaart een vreemde sensatie omdat de gebruikte portie van de trapleuning deel uitmaakt van de hogere tredes.In Santa Fe, New Mexico, is een meesterlijke trap in de Loretto Chapel.

Volgens de legende waren de bouwheren een trap vergeten. Geen enkele schrijnwerker achtte het mogelijk om in de beperkte ruimte iets op te zetten. De nonnetjes hielden een novene, waarop een onbekende zich aanmeldde. Het resultaat is een trap die enkel steunt op de onderste trede en op de aansluiting met de bovenste.

De schroefvormige open kern zou het geheel de nodige stijfheid verlenen dankzij diens beperkte straal. Technisch is het een meesterwerk dewelke door de toenmalige schaarsheid van nagels en vijzen volledig uit houtverbindingen is opgebouwd.Aan de antipool in Sydney en geïnspireerd door door een DNA-strengel is de monumentale trap van het Garvan Institute of Medical Research.Ook die steunt enkel op de onderste en de bovenste trede.De laatste trap in deze reeks is een meesterlijke imaginaire oplossing. . Olafur Eliasson is de kunstenaar van dit werk die 'Umschreibung' heet. Een van de hersenspinsels van Transcendent Satrape M.C. Esscher uitgewerkt?Voor de Prodrome de Design Potentiel, de Autokefalische Maffriaan

Geen opmerkingen: