Pagina's

maandag 25 maart 2013

Het Gele Teken


De laatste Correspondancier handelt over imaginaire bibliotheken. Er zijn artikels over volledige imaginaire biblioteken, zoals die van Rabelais of van de graaf van Fortsas; over personnages die boeken schrijven, over verwijzingen naar ganse biografieën. Die van De Selby ligt ons nauw aan het hart,  schaars voorval van een imaginair personnage die voorkomt bij twee auteurs (Ornaten van het eerste uur) die elkaar niet gekend hebben, Flann O'Brien en Robert Anton Wilson. In de nog te schrijven hagiografie van het EKPV zal die zeker voorkomen.
Er is een relatief kleine categorie boeken die eerst imaginair bleken maar uiteindelijk toch gepubliceerd, zoals La légende de Novgorod van Blaise Cendrars, maar die uiteindelijk blijkt een litteraire mystificatie te zijn.
Ook in deze categorie valt maar niet als dusdanig vermeld is een klein geel boekje:
Dr. Wade: "The Mega Wave",  James Thornley Editions.


Dit boek staat centraal in Edgar P. Jacobs' "Het gele teken" en wordt in de loop van het verhaal door Mortimer ontdekt in de British Museum. Hierin omschrijft professor Septimus onder de pseudoniem John Wade hoe men bepaalde hersengolven zodanig kan beïnvloeden dat men van iemand een superslaaf kan maken.

Dewelke superslaaf (niemand minder dan aartsnemesis Olrik) ondertussen een meesterdief is geworden en zijn wapenfeiten telkens ondertekent met een gele teken in de vorm van een "M", een sigil die zowel herinnert aan de gelijknamige film van Fritz Lang als aan de "Emet" die rabbi Löw tekende op het voorhoofd van zijn golem.
Dit boekje is effectief in kleine oplage verschenen in de verre en vette jaren '80 als collector bij een luxe-uitgave van La Marque Jaune en bevat naast de gekende cover ook een aantal onuitgegeven schetsen van Jacobs.


Meer over Het Gele Teken:
La Marque Jaune
Tours et détours d’une légitimation exemplaire