Pagina's

maandag 7 februari 2011

Tjerkessië kleiner dan Tsjerkessië

Dokter Faustroll werd geboren in Tsjerkessië op de leeftijd van 63 jaar.

In 1863 bedacht futuroloog Henri Dron in "L'Europe au XXième siècle" dat Tsjerkessië in zijn toekomst een niet te versmaden deel van Europa zou worden. Dit wordt vermeld op de uitstekende Strange maps blog, besteed aan imaginaire cartografie. Volgens Dron zouden de Russen vroeg of laat een zuidwaartse invasie bewerkstelligen, waardoor de Tsjerkessiërs, een volk bekend omwille van de schoonheid van diens vrouwen en de kracht van diens mannen in een oorlogsituatie, aangevuld door een omgekeerde diaspora de overhand halen en zo zou het Circassisch rijk uit zijn as herrijzen als een feniks. In Drons Europa heeft Tsjerkessië inderdaad de vorm van een fiere vogel wiens vleugels zich in volle glorie spreiden over de Kaukasus."To Dron, a Circassian victory might still have seemed possible; or else he was moved to territorial generosity as only compassion for the victims of a distant defeat can engender."


Hoe ver lijkt de schijnbare kaart verwijderd van deze roemvolle realiteit: de Adygeërs, de noemer die de Tsjerkessiërs zelf bedacht hebben, hebben zich teruggetrokken in de autonome oblast Adygea, een enclaaf binnen de grotere Kraj Krasnodar.


De contouren van Adygea doen denken aan het verbrand karkas van een papieren vliegtuigje. Een vogelscheet op de kaart, net boven de Zwarte Zee. En zo is dit fier volk gecrasht: ze vormen amper nog één vijfde à één vierde van de bevolking, waardoor Tsjerkessië meer en meer opgaat in de imaginaire etherniteit. En wordt Tjerkessië kleiner dan Tsjerkessië.

Hermes Prichveppiel, Apostatische Heresiarch